Whatsapp : +90 555 259 22 50

post-thumb1

BİLGİSAYAR YAVAŞLAMASINA SEBEP OLAN NEDENLER VE BİLGİSAYAR HIZLANDIRMA

Yavaş çalışan masaüstü bilgisayar ve notebook bilgisayarlar, geçtiğimiz birkaç yıl içinde yeni bir bilgisayar üzerinde çalışmaya başlamadıysanız, düşündüğünüzden daha normaldir ve şu anda gerçekten bir tane kullanıyor olma ihtimaliniz vardır. Ancak yavaşlık sadece normal aktivitenizden de kaynaklanmaktadır: programları çalıştırmak, internette gezinmek ve sabit diskinizi yavaş yavaş doldurmak.
Aşağıda, bilgisayarınızın yavaş çalışmasının en yaygın nedenlerinden beşini ve ardından bu sorunları çözüp bilgisayarınızı hızlandırmanın beş yolunu derledik.

1)  Çok fazla program veya tarayıcı sekmesi açık olması
Günümüz dijital dünyasında aynı anda milyonlarca şey yapmak mümkün. Ancak bir noktada, bilgisayarınızın belleği ve işlem hızı, bir açık programdan diğerine kesintisiz geçişe izin vermeyecektir. Örneğin; gelecekte başvurmak üzere tarayıcınızda birden fazla sekmeyi açık tuttuğunuzda, bu sekmelerden herhangi biri otomatik yenilenirse (haber siteleri ve canlı yayın siteleri) veya reklamları tekrar indirip görüntülemesi bilgisayarınızı yavaşlatacaktır. Ayrıca, Spotify gibi internete bağlı popüler müzik uygulamaları, sizi benzer şekilde yavaşlatacak. Büyük bir veri önbelleği depolayabilir.
Çözüm : Aktif olarak kullanmadığınız programları kapatın ve mümkünse yalnızca bir tarayıcı penceresine bağlı kalın. Gelecekte ziyaret için birden fazla sekme veya bağlantı için Microsoft Edge, Firefox, Safari ve Chrome’daki kullanışlı yer işareti seçeneğini kullanın.

2)   Sabit sürücünüz veya belleğiniz maksimuma çıkması
Sabit diskinizin veya belleğinizin %100 dolmadan çok önce bilgisayar performansı yavaşlamaya başlayacaktır. BT uzmanları %85 kapasitede bile bilgisayarınızın verimliliğinin ve üretkenliğinin düşürebileceğini tahmin ediyor. Programlar, uygulama güncellemeleri, internet indirmeleri, geçici dosyalar, grafik tasarım, mimari ve mühendislik dünyasındakiler için sektöre özel büyük dosyaların yanı sıra sabit disk ve bellek alanını işgal etmenin başlıca suçlularıdır. Kısacası, photoshop’un en son sürümünü giriş düzeyinde veya eski bir bilgisayarda çalıştıramazsınız.
Çözüm : Bilgisayarınızın çöp kutusunu boşaltarak basit bir şekilde başlayın. Ardından, yukarıda belirtilen büyük dosyaları buluta taşımayı veya kullanılmayan dosyaları silin. Ve arttırılmış RAM veya daha büyük sabit sürücüye yükseltmek gerekiyorsa, kurulum ve uygulama konusunda bir teknoloji uzmanıyla çalışmak, başarının devamı için çok önemlidir.

3)   Gereksiz yazılım güncellemeleri
Bu önceki noktayla bağlantılıdır. Ancak ekstra keşif yapmayı gerektirir. Birçok program ve uygulama, otomatik güncellemeler etkinleştirilmiş olarak önceden yüklenmiş olarak gelir. Otomatik yükleyiciler açıldığında değerli sabit sürücü alanını kaplayabilir ve normal işlevleri engelleyebilir. Bilgisayar kullanıcılarının da kafasını karıştırabilir ve şirketinizin güvenliğini riske atabilir.
Çözüm : Çalışanlarınızın etkilenmemesi için bilgisayarınızı 7 gün 24 saat çalıştıran, tüm güncellemeleri ve yamaları sizin için yöneten bir kurumsal bakım çözümü düşünün.

4)   Bilgisayarınız başlatıldığında çok fazla uygulama otomatik olarak açılması
Bazı uygulamaların güncellemeleri uyarı vermeden yüklemek üzere önceden ayarlanması gibi, birçoğu başlangıçta otomatik olarak yüklenecek şekilde programlanmıştır. Bu, hem bilgisayarı ilk açtığınızda hem de bu programların çalıştığının farkında değilseniz gün boyunca bilgisayarınızın işlem hızında büyük bir düşüş olabilir.
Çözüm : Bir bilgisayarın başlangıç günlüğünü değiştirmek için, windows8 ve öncesi için “msconfig” komutu kullanın. Windows10 ve sonrası için görev yöneticisinde başlangıç sekmesini kullanın. Fakat  bu işlem, yalnızca BT uzmanları için önerilen son derece gelişmiş prosedürdür. Ancak güvenilir bir ortakla çalışarak, değerli çalışma hızını önemli olanlara ayırırken gerekli olmayanları devre dışı bırakabilirsiniz.

5)   Bilgisayarınıza bir virüs bulaşmış olabilir veya etkisiz bir antivirüs çözümü bulaşmış olabilir
Genellikle, bir bilgisayar virüsünün varlığı; dosyaların şifrelenmesi, fidye talebi veya diğer kötü niyetli açılır pencereler aracılığıyla kendini hemen belli eder. Ancak bazı virüsler arka planda bilmeden çalışır ve kullanıcı adları, parolalar, finansal bilgiler gibi kritik bilgiler toplar. Ücretsiz antivirüs çözümlerinin çoğu, herhangi bir işletme için bu tür virüsleri tespit edemez.
Çözüm : İşletmenizin kritik verilerini ve bilgisayarlarını asla ücretsiz virüsten koruma veya istenmeyen posta önleme çözümlerine emanet etmeyin.  Çevrimiçi güvenlik karmaşıktır ve tehditler sürekli değişmektedir. Dün işe yarayanlar bugün işe yaramayabilir ve bilgisayar korsanları temel güvenlik korumalarının bir adım önünde olmak için yorulmadan çalışırlar.

SONUÇ
Bilgisayarınız yavaş mı çalışıyor? Belirli programlar üretkenliği ve verimliliği sınırlandırıyor mu? Hem bütçeyi aşmadan hem de üretkenliği arttırırken siber güvenliği geliştirmek hakkında daha fazla bilgi edinmek ister misiniz ?

Gereksinimleriniz ne olursa olsun, FHOME her büyüklükteki kuruluşun BT yönetmesine yardımcı olabilecek kurumsal çözümleri sunar. Bize ulaşın!