Whatsapp : +90 555 259 22 50

post-thumb1

E-Ticaret Sitem İçin Hangi Renk Seçmeliyim?

Müşterileri satın almaya ikna etmek bir sanattır.
Perakendeciler, tüketicilerin nasıl ve ne için alışveriş yaptığını etkileyen çok sayıda taktik listesine sahiptir. Bunlardan rengin, alıcının kararını büyük ölçüde etkilediği bilinmektedir. Araştırmalara göre renk, bir bireyin satın alma kararının %85’ini oluşturuyor. Şok edici değil mi? Ama bunun arkasında bilim var. Renk psikolojisi! Renk teorisi veya psikolojisi, onları nasıl algıladığımıza, karıştırdığımıza ve uyguladığımıza bakan renk sanatıdır ve müşterilerinizin satın alma davranışları üzerinde büyük bir etkiye sahiptir.
İnsanlar ilk görüntülemeden sonraki 90 saniye içinde bir kişi, çevre veya ürün hakkında bilinçaltı bir yargıya varıyorlar ve bu değerlendirmenin %90’ı yalnızca renge dayanıyor! Bu nedenle, doğru renk şemalarını kullanmak, müşterilerin web sitenizle iletişim kurma şekli üzerinde büyük bir etkiye sahip olabilir. Bu blog yazımızda, renk psikolojisi ve e-ticaret web sitenizin dönüşüm oranını arttırmak için renkleri nasıl kullanabileceğiniz hakkında daha fazla bilgi edineceksiniz. Başlayalım!

1.  E-ticaret sitem için hangi renk seçmeliyim?

Doğru renk şemasını seçmek, bir marka seçimidir. Basitleştirmek ve ilham almak için markanızın logosunu veya belki de ürünlerinizin rengini düşünün. Mağazanızı işletmenizin diğer yönlerinden farklı düşünmeyin. Seçtiğiniz renk şeması, kartvizitler, sosyal medya ve daha fazlası dahil olmak üzere tüm iş varlıklarında tutarlı olmalıdır. Markanızdan bahseden renkleri seçmek çok zaman alır. Bu nedenle yeterli zamanı harcadığınızdan emin olun.

2.  Çevrimiçi mağazam için renk psikolojisini nasıl kullanabilirim?

Söz konusu renk ruhu olduğunda bunun duygular ile çok ilgisi vardır. Tüm kararlar, hatta satın alma kararlarınız bile duygusaldır. Renklerin bu kadar etkili olmasının nedeni budur. İnsanlar, duyguları renklerle ilişkilendirmek için şartlandırılmıştır. Bu işletmeniz için bir avantajdır. Müşterilerinizin sahip olmasını istediğiniz duyguları uyandıran renkleri seçin. Örneğin: Güvenilirlik sağlamak istiyorsanız, mavi renktir! Twitter, Linkedin, Facebook’un bu rengi kullandığını hiç fark ettiniz mi? Mavi genellikle güvenin rengi olarak anıldığından, finans sektörünün çeşitli logoları mavi içerir. (Visa, Paypal, American Express,…vb)

3.  Renk psikolojisinin önemli maddeleri nelerdir?
1.  Demografik hedefinizi düşünün

Herkes aynı renk tercihine sahip olmadığından, tek bir renge farklı tepki vermeleri muhtemeldir. Şimdi, bu gerçekten zor olabilir!
İşletmeniz geniş bir demografiyi hedefliyorsa, belirli bir renk şeması seçmek gerçekten zor olabilir. E-Ticaret sitenizin bulunduğu konumun yanı sıra kültür, cinsiyet ve yaş gibi diğer faktörler de renk tercihi üzerinde büyük bir etki bırakır. İşletmeniz hem erkek hem de kadınları hedefliyorsa, her ikisine de hitap eden bir renk seçtiğinizden emin olun. Bu durumun üstesinden gelmek için bazı web siteleri, müşterilerinden tercihlerine göre bir renk seçmelerini isteyerek kişiselleştirilmiş profiller geliştirme seçeneği sunar. Örneğin; Twitter, zevkinize göre seçebileceğiniz farklı temalar ve renk seçenekleri sunar. Aynı şey kültür için de geçerlidir. Örneğin beyaz,  batıdaki insanlar için saflığın rengidir, ancak Asya’da tamamen farklı bir hikayeye işaret etmektedir. Bu nedenle hizmet ettiğiniz insanları göz önünde bulundurmanız gerekir. Tüm demografik faktörleri düşündüğünüzden ve buna dayanarak bir karar verdiğinizden emin olun.

2.  Ürünlerinize ve sektörünüze göre seçim yapın

E-Ticaret mağazanız için bir renk seçtiğinizde sektör ve ürünleriniz büyük bir rol oynayacak. Bunu daha iyi anlamak için rakiplerinize bir göz atmanız tavsiye edilir. Onların seçtikleri renk şemalarını ve oynayabileceğiniz diğer görsel unsurları arayın. Bu size sektörde neyin trend olduğu hakkında adil bir fikir verecektir.

3.  Kullanıcı deneyimini düşünün

Kullanıcı deneyimi her şeyin üstünde olmalıdır ve renkleri kullanmanın en çok etkilenen yönü, kullanıcının okunabilirliğidir. Kullanıcılarınız geri düğmesine basmasına neden olacak renkleri kullanmadığınızdan emin olun. Kontrastı yüksek renkleri kullanmaktan kaçının. Grafiklerle oynamak harika bir fikir olsa da, birbirini tamamlayıp tamamlamadıklarını görmek için renklerdeki kontrast değerini kontrol ettiğinizden emin olun.

E-ticaret web sitenizin kullanıcı deneyimini iyileştirmek mi istiyorsunuz? Yardımcı olabiliriz! Bize ulaşın!

Özetleyecek olursak;

Renkler, insanların web sitenizi yorumlamalarında çok önemli bir rol oynar. Kullanıcınızın güvenilirliği, otoritesi ve hissetmesini istediğiniz duygu üzerinde etkisi vardır. Aslında, web sitenizde doğru rengi kullanmanın dönüşüm oranları %34 arttırdığı bilinmektedir! Ancak, web sitenizin rengini sıfırlamadan önce kapsamlı bir araştırma yapmanız zorunludur.

E-ticarette Renk Psikolojisini Kullanma Hakkında Daha Fazla Bilgi Almak İster misiniz? Bize ulaşın!